Könyvbemutató – Avagy mire is számíts “Az erdő vándorai”-tól?

A héten lezajlott a közös könyvbemutatónk Greta May írónővel az Ózdi Városi Könyvtárban, ami szerintem remekül sikerült. A jelenlévők betekintést nyerhettek két könyvbe is. Ők már nagyjából tudják, mire számítsanak Greta May „Ölelj és ölj”-étől és az én „Az erdő vándorai” című kötetemtől.

 

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Röviden szeretném ezen a felületen is bemutatni, hogy milyen is a könyvem, illetve mindenekelőtt, hogy milyen nem. Ugyanis online könyvesboltok kínálatában elég különös kategóriák közt lett feltüntetve. Először is akkor tehát, hogy milyen NEM:

  1. Ismeretterjesztő?! Ha az ebből a könyvből szerzett ismereteiddel szeretnél javítani év végi környezetismeret jegyeden, akkor kérlek, ne tedd! Ha mégis ezzel próbálkoznál, készülj fel, hogy nem javítani, de rontani fogsz, esetleg még osztályt ismételni is! Ez nem egy ismeretterjesztő könyv!
  2. Fantasy?! Ha egy igazi fantasy regényt szeretnél olvasni misztikus helyszínekkel és teremtményekkel, akkor azt javaslom, tedd szépen vissza ezt a könyvet a polcra, és válassz egy másikat, mert ez nem olyan! Nincsenek benne varázslatos lények és különleges szupererők! Nincs benne igazi fantasy elem, kivéve talán egyet (de erről majd lentebb).
  3. Ifjúsági?! Még talán ez a kategória áll a legközelebb a valósághoz, hiszen fiatalok, gyerekek a főszereplői. De nem feltétlenül (csak) nekik szól. (Hogy akkor kiknek, azt szintén lentebb árulom el.)
  4. Humoros?! Még a kiadás előkészületi fázisában merült fel ez a kérdés, illetve ezzel kapcsolatosan egy s más. Nos, csak annyira humoros, mint mindannyiunk élete egy gondokkal telitűzdelt szakaszában. Mikor a súlyos problémák terhe alól a barátaid megpróbálnak egy időre kiszakítani esetenként idióta poénjaikkal. Ha végig röhögni akarsz, akkor szintén nem javaslom ezt a könyvet.

Hogy akkor milyen is, és hogyan érdemes hozzáállni, vagy éppenséggel hozzáülni olvasni?

  1. Felejtsd el a kategóriákat! Ez a könyv is olyan, akár az életünk. Egyikünké sem kategorizálható. Mindannyiunknak vannak humorosabb, drámaibb, rejtélyesebb, kalandosabb napjai. Az emberek csak azért kategorizálnak, hogy könnyebben megértsék a világot. A könyvesboltok is csak azért sorolnak be minden könyvet valahová, hogy az olvasók könnyebben tudjanak választani belőlük. A kategorizálás tehát fontos, de néha rosszul is elsülhet.
  2. Ha mégis ragaszkodsz a kategóriákhoz…! Jogosan teszed, hiszen szükséged van egy műfaji besorolásra, hogy tudd előzetesen, érdekelhet-e téged a könyv. Én magamnak mindig úgy szoktam meghatározni, hogy ez egy ”útkeresési, erkölcsi nevelési” regénysorozat második kötete, egy amolyan ifjúsági köntösbe bújtatott filozofikus kérdésfelvetés. Ez így elég megfoghatatlannak és kacifántosnak tűnhet, ezért lehet szerencsésebb bizonyos szempontból a hétköznapibb kategóriákat használni, még ha nem is túlságosan pontosak.
  3. Rétegkönyv? Igen, valószínűleg. Egy olyan rétegnek szól, akik időnként meg szoktak állni, és elgondolkodnak az élet egyes dolgain. Akiket a világ mélységeiben érdekel. Akik szeretnek olyan témákat feszegetni, mint a betegség, halál, munkanélküliség, szegénység és gazdagság, szeretet, hit, sors, önismeret és hasonlók. Kérdéseket vet fel, melyeket nem mind válaszolja meg, de nem is célja. Csupán azt szeretné, hogy az olvasók gondolkodjanak el ezeken, és döntsék el, hogy egyetértenek-e a főhős tetteivel, vagy ők esetleg másképp cselekedtek volna.
  4. Olvass a sorok közt! Bár van benne jó néhány könnyed, bohókás jelenet, melyek során lazulhatsz, pihenhetsz – javaslom, tedd is meg! –, de egy pillanatra se felejtsd el, hogy ez nem csak egy kikapcsolódós, szórakoztató történet. Komoly témákat érint, melyekben a főhőseink megpróbálnak eligazodni, megpróbálnak jó döntéseket hozni. Ahhoz, hogy teljes mértékben megértsd, és meghozhasd a saját döntéseidet, tudnod kell, hogy néhány mondat mögött több van, mint ami elsőre látszik, így nem lankadhat túlságosan a figyelmed a legártatlanabb jelenet közben sem. Ha jól olvasol a sorok között, és jól gondolkodsz, akkor megtalálhatod az egyetlen fantasy elemet, amit még én is elismerek annak.
  5. Egy kis segítség az egyetlen fantasy elem megtalálásához. Ha azt hinnéd, hogy a boszorkány az, akkor bizony tovább kell keresgélned. Ő csak egy öregasszony, akinek amolyan természetgyógyász tudása van. Ezt oktatta az erdei iskolában, mígnem nagyot csalódott a világban, és kivonult belőle. Vagy esetleg a beszélő fák és állatok miatt lenne besorolható a fantasztikus kategóriába ez a történet? Nos, olvass figyelmesen, fejtsd meg az elrejtett üzenetet, és akkor majd meg tudod válaszolni ezt a kérdést! Ha mégsem, a következő kötet végén úgyis kiderül.
  6. Végső tanácsok ahhoz, hogy hogyan állj hozzá ehhez a könyvhöz! Egy kicsit – de tényleg csak egy kicsit – tágítsd ki a valóságot! Légy figyelmes, gondolkodj, hozd meg a saját döntéseidet, és hidd el, hogy az egyszerűség mögött több van!

Hozzászólás