Teszteltem egy tesztet

Nos, igen, kipróbáltam egy személyiségtesztet. Még mindig nem azért, mert annyira megbíznék bennük, de kíváncsi voltam. És meg kell valljam, nagy meglepetés ért.

Személyiségteszt

Egy olyan online kérdőívet választottam, ami rögtön első ránézésre megfogott. Tizenhat személyiségtípust különítenek el ezen az oldalon. Mindegyikhez tartozik egy kis figura és egy fantázianév, mint például „tudós”, „kampányfőnök”, „konzul”, stb, és mindegyikhez adnak egy viszonylag részletes leírást is, mely sokat elmond a különböző személyiségek erősségeiről, gyengeségeiről, kapcsolatairól (baráti, szerelmi és szülő-gyerek kapcsolat), karrierjéről. Ahhoz pedig, hogy megtudd, te melyik személyiségtípusba tartozol, csak néhány kérdést kell megválaszolnod, amit kevesebb mint tíz perc alatt megtehetsz. Ugye, nehezen elképzelhető, hogy ennyi idő alatt pontosan megismerjenek téged pár egyszerű kérdést követően? Én is így gondoltam, de kíváncsiságból azért is kitöltöttem.

Bármilyen egyszerűek is a kérdések, nem tudtam úgy válaszolni rájuk, hogy teljes egészében néztem magamat. Különválasztottam a korábbi énemet és a változás utáni énemet, és két körben is teszteltem. Az első kör után az az eredmény jött ki, hogy az én korábbi énem a „védőügyvéd” személyiségtípusba tartozik. Aztán elolvastam, hogy mi jellemző erre a személyiségre, és úgy éreztem, atya ég (!), mintha azokat a sorokat pont rólam írták volna. Legalábbis egykori önmagamról.

A bemutatás azzal kezdődik, hogy nagyon ritkák az ilyen emberek. Mégis, bár kevesen vagyunk, rányomjuk a bélyegünket a világra, mert bizonyítani akarjuk, hogy lehet másképp is élni, és ezért elszántan küzdünk a végsőkig. Idealistának születünk, egy erkölcsi iránytűnek, és arról álmodozunk, hogy amit elképzelünk, mindazt a szépet és jót, azt meg is valósíthatjuk. De nem csak álmodozunk erről, hanem tényleg el is tudjuk érni ezeket a pozitív változásokat a környezetünkben. A célunk az, hogy segítsünk az embereknek, megmentsük őket, de nem csak egyének szintjén gondolkodunk a problémák megoldásán, hanem ennél magasabb szinteken. Olyan emberek közé sorolt ez a teszt, csakhogy néhányat említsek, mint például Martin Luther King, Nelson Mandela, Teréz anya vagy Jimmy Carter, akik mind Nobel-békedíjat kaptak. Mindannyiunknak van egy idealista elképzelésünk a világról, ahogy annak működnie kéne. Hiszünk valamiben, és ezért készek vagyunk bármit megtenni. Elszántan küzdünk, hogy elérjük céljainkat. Volt egy mondat, amit szeretnék szó szerint idézni az oldalról, mert tökéletesen megragadja azt, ahogy én vélekedtem korábban: A védőügyvédek „úgy gondolják, azzal lehetne jobbá tenni a világot, ha sikerülne a szeretet és együttérzés erejével meglágyítani a zsarnokok szívét.”. A leírás szerint meleg és halkszavúak vagyunk, akik extrovertáltnak tűnnek, és könnyen ismerkedünk, könnyen teremtünk kapcsolatokat. Mindezek igazak voltak rám, még ha Jázonnal, a különleges fiúval, aki állítólag beszélt a természettel, több napba telt a bemutatkozás is. És bár extrovertáltnak tűnünk, azért szükségünk van a magányra is. Fel kell töltődnünk, pihennünk is kell, mert a folyamatos harc, a kritikák, az akadályok túlhajszolhatnak. Hajlamosak vagyunk fellépni mindenféle igazságtalansággal szemben, mozgalmat indítani, és megváltani a világot, miközben elfelejtkezhetünk arról, hogy magunkra is odafigyeljünk. Mindez mintha az első szótól az utolsóig rólam íródott volna. Szóval vagy a teszt ennyire megbízható, vagy ő, akinek a fejéből kipattantam, hihetetlen pontossággal ragadta meg a lényemet a történetekben.

non-violence-1160132_1920

És még nincs vége! Ahogy említettem, ez a leírás több területet is érint. Az eddigi csupán bevezetésnek volt szánva. Sorra veszi az erősségeimet, a gyengeségeimet, a kapcsolataimra jellemző vonásokat, amiket már nem fogok ennyire részletesen kibontani itt és most, de hogy lássátok, mennyire egyezik az, amit én gondoltam magamról, és amit ez a teszt mond, még megosztok veletek néhány dolgot.

A teszt szerint eme személyiségtípussal rendelkező emberek erőssége a kreativitás, amely tulajdonságukat arra használják, hogy megtalálják a tökéletes megoldást minden problémára, és mindenki számára, akiről ők gondoskodni szeretnének. Emellett éleslátók vagyunk, átlátunk a becstelenségen és hamisságon. Másokat is inspirálunk, felébresztjük bennük is az idealistát szenvedélyünkkel, szónoklatainkkal. Döntőnek tudunk bizonyulni különféle ügyekben, melyet meggyőződéssel és akaraterővel képviselünk, és kiválóan tervezzük meg a kivitelezést. Erősen hiszünk abban, hogy amit teszünk, attól szebb lesz a világ.

Gyengeségeink között említi ez a teszt az érzékenységünket. Ha elveinket, értékeinket vagy motivációnkat kritizálják, akkor könnyen felébreszthetik a rossz oldalunkat. Magányosak is vagyunk, mert bár könnyen teremtünk kapcsolatokat, igazán megnyílni nehezen tudunk mások előtt. Folyton a tökéletességre törekszünk, és még a jó helyzeteket is képesek vagyunk eldobni magunktól, mert a még jobbat, a tökéleteset hajtjuk. Szenvedélyesen küzdünk céljainkért, és nehezen viseljük, ha a mindennapi rutin gátol minket ebben. Nehezen vagyunk képesek kiereszteni a gőzt, pihenni, és ez könnyen kimerültséghez vezethet.

Kapcsolataink is nehezen jutnak el olyan szintre, amilyenre mi szeretnénk. Könnyen olvasunk másokban, míg mi sokáig kiismerhetetlenek vagyunk számukra, mert olyan dolgokat hordozunk a szívünkben, amelyeket csak azokkal osztunk meg, akik megérdemlik. Vannak tulajdonságaink, melyek sok embert vonzhatnak körénk, sokkal többet, mint amennyit szeretnénk. Nem vágyunk sok barátra, csak egy-kettőre, akikben tényleg megbízhatunk, és akikkel megoszthatjuk legbelsőbb vágyainkat is.

A szerelem pedig még bonyolultabb számunkra, mert még mélyebb és még értelmesebb kapcsolatot keresünk. Sok időbe telik megtalálni azt az egyet, akivel örökre összekötnénk magunkat, de ha sikerül, akkor olyan őszinte és mély kapcsolatban lesz részünk, amilyenről mások csak álmodozhatnak.

Átugorva talán számunkra most sok irreleváns részt a leírásból, az összegzésből emelnék ki még két dolgot. Mivel érzékeny és rejtélyes személyiségek vagyunk, sok olyan konfliktussal, ténnyel és kihívással kell szembenéznünk életünk során, melyek megkérdőjelezik, hogy kik is vagyunk valójában. Meglehet, hogy mivel sokszor másokért küzdünk, nem alakulnak ki saját céljaink, és így nehezebb meghatároznunk magunkat. Vagy ki tudja? De tény, hogy én még mindig kutatom, ki is vagyok. Sokat változtam, mert rengeteg kudarc, fájdalom és csalódás ért. Ez az oldal a „védőügyvéd” személyiségtípus leírásának egyik utolsó bekezdésében fel is teszi a kérdést, hogy „vajon mi történik, ha a stressz felébreszti az árnyoldalát” ennek a személyiségnek? Mi történik, ha olyan akadályokba ütközik, amelyekkel nem tud megbirkózni? Ha kimerül? Ha nem vigyáz eléggé magára? Nos, a 4. könyv erről szól. De az még messze van, hogy ezt olvashassátok. Viszont azt elárulom, hogy mikor másodjára is kitöltöttem a tesztet immáron a megváltozott énemmel válaszolva a kérdésekre, a „vezető” személyiségtípust dobta ki a gép. Itt már nem volt annyira pontos a leírás, de még ebben is voltak olyan részek, amelyek ráillettek új énemre.

people-3076861_1920

Ha kíváncsiak vagytok, titeket milyen személyiségtípusba sorol ez a teszt, akkor töltsétek ki bátran! És ha szeretnétek, hozzászólásban nyugodtan megoszthatjátok az eredményt, és azt is, hogy egyetértetek-e vele vagy nem.

Reklámok

Teszteltem egy tesztet” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s